OSEBX stupte 8.8% Overraskende? Ikke egentlig.

Vi har en regjering som ivrer etter å vise handlekraft så de vedtok en redningspakke på 350 milliarder NOK og et ekstraordinært rentekutt, men hjelper det? Ja, jeg er klar over at de ikke kan instruere sentralbanksjefen, men sannsynligvis har det vært utøvd et betydelig politisk press rundt denne prosessen, men mitt spørsmål er om noen har kunnskap om det demokratiske prosessen bak denne redningspakken. Bare regjeringen? I samarbeid med finansdep? Kort sagt, hvordan kom denne redningspakken i hus?

Når det gjelder børsen vil den fortsette ned, langt ned til bunnen enda, men den vil nok ligge på dette nivået og være særdeles volatil i en lang stund før den utfører sitt siste dykk. Hvor bunnen er aner jeg ikke, men de fundamentale feil i finanssektoren har det ikke blitt gjort noe med. De kan sprøyte inn kapital til de blir blå, men de kan ikke gjøre verdiløse papir verd noe igjen. Det er en grunn til at de har mistet sin verdi og markedet har skjønt dette, men dessverre så har ikke de bak redningspakken gjort det.

En naturlig konsekvens av dette er at boligprisene blir holdt kunstig høye i lengre tid og forverrer bare nedturen når den først kommer for markedet og folket har talt. Det er for dyrt og bankene har lånt ut altfor mye penger i forhold til inntekt. De burde ta sin del av skylden, men forbrukeren eller ola dunk må påta seg endel av ansvaret da han ikke har satt seg inn i grunnleggende økonomi.

Jeg har anbefalt denne filmen som ABC i økonomi, den er svært godt laget, pedagogisk, informativ og korrekt i sine fakta. Vil dere skjønne finanskrisa så anbefaler jeg den som en start. Du finner den til høyre og den heter «Money as debt»

DB , VG,

Reklamer

~ av Sigurd Mellqvist den 15/10/2008.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: