Norges Bank og Regjeringen villeder folket..

For det er en skjult side ved dette rentekuttet som folk flest ikke er klar over. Det kommer med en meget høy pris vi kaller inflasjon og det er ikke prisene som stiger, det er verdien på dine penger som faller. Ta redningspakken som et eksempel, hvor kom pengene fra? De ble trykt opp for å brukes i økonomien og disse nye pengene stjeler verdi fra pengene som allerede er i omløp siden tilbudet av varer og tjenester ikke øker tilsvarende. Sammenligner du Norges redningspakke med USA’s er vår 4 ganger større bassert på innbyggertall. Dine sparepenger står kanskje trygt i banken og renter seg tenker du… Men det blir ikke helt korrekt, inflasjon er en skjult skatt på befolkningen som kommer av statlig overforbruk. inflasjon=skatt.

Du bør stoppe opp og tenke over hvem som trues av konkurs. Det er ikke Tine, Vinmonopolet, Yara, Statoil, Rimi, bøndene eller de små bedriftene rundt om, det er banker og finansinstitusjoner som bare lager penger som representerer verdien og forvalter dem. Hvordan kan dette være mulig tror du? Monetary-ism? Uforsvarlig forvaltning av kapital? Burde de ikke da innen kapitalismens egne regler gå konkurs? Vi lar spørsmålet henge litt foreløpig.

Men hvilke konsekvenser vil dette rentekuttet få for din økonomi sett i et litt lengre perspektiv?

Gjedrem setter ned renta med 0.5 til 1%, små og gradvis justeringer var beskjeden vi fikk ifjor, men jeg fikk ingen beskjed på forhånd om dette sinnssvake kuttet. Prognoser fra SSB er det bare å kaste på bålet, omtrent som verdipapir. De var verd noe for 2 uker siden, men nå er det bare svada sett i ettertid og når førsteamanuensis ved BI, Peder Inge Furuseth og samfunnsøkonomiprofessor Kjetil Storesletten går ut og mener et kutt på 2-3% er nødvendig blir jeg oppriktig bekymret. Jeg vet ikke om de har fått tittelen gjennom et brevkurs eller om de har tatt seg en liten skarp en før denne uttalelsen, men gal er et ord som streifer mitt indre.. For er dette tvingende nødvendig sto det virkelig svært så dårlig til med norsk økonomi uten at noen skjønte noenting. Skal vi da gi de samme folka hendene fulle av penger til å rette opp et problem de skapte?

For hva fører en lav rente til? Bankene kan låne ut mer penger, boligprisene holder seg kunstig høyt og vi holder næringslivet igang. Bedrifer med høy gjeldsgrad holder seg flytende enda litt lengre og ola nordmann beholder jobben litt lengre, men til hvilken pris? Burde vi ikke begynne å se på fundamentale feil istedet for å la politikerne krangle over kosmetiske justeringer? Når vi har en økonomi som er helt avhengig av en kontinuerlig innsprøytning av kapital fra bankene for å fungere og skape vekst så har man et problem.

For med dette rentekuttet kommer inflasjonen, den kommer ikke øyeblikkelig, men litt etter litt og spiser opp alt du trodde du «tjente» ved at renta ble kuttet, men det er bare forretten. Middag skal den også ha og da står de samme folka og samme sentralbanksjef og sier; «Vi må bekjempe inflasjonen for den har aldri vært så høy!» Hvordan gjør vi det? Setter opp renta mye, sannsynligvis mye mer enn hva vi har idag og vi får på en måte en dobbeltsmekk siden vi ikke handler rasjonelt nå. Rentekutt og redningspakker vil ikke redde situasjonen, det vil forverre og forsterke den depresjonen som vil komme. Globalt… Se på Alan Greenspan og hva han gjorde under sitt virke som sjef for FED, holdt renta kunstig lavt på 1% og resultatet er endel av subprime krisa i USA idag eller boligbobla om du vil.

Markedet må justere seg selv, det er ikke politikerne eller noen få i Norges Bank som skal styre økonomien. Jens Stoltenberg er en Keynes økonom når den han burde høre på er Milton Friedman eller Austrian school of economics. Begge forutså forresten denne krisen vi står med begge beina godt planta i idag.

Og hvis du tror dette rentekuttet på ditt boliglån kommer like fort som renteøkningene må du tro om igjen. Storbankene kommer ikke til å kutte så mye og beholder således mye av «gevinsten» ved redningspakken og rentekuttet for seg selv. Det kommer ikke folk til gode.

Hva er så årsaken til denne finanskrisen foruten folk sin ignorante holdning til helt grunnleggende økonom? Jeg lar Ron Paul forklare og som dere ser… Det er en svett og svært ukomfortabel sentralbanksjef som må svare etterpå.

Og hvis jeg nå fikk deg litt nysjerrig så har jeg en film til jeg mener du bør se. Den er informativ, pedagogisk laget, historisk korrekt og forklarer en god del av problemet med økonomien idag der penger er gjeld og ikke en verdi… Og for de spesielt intereserte, les på dn.no/forum, let meg opp og les hva jeg skreiv FØR denne finanskrisa slo til. 🙂

VG, DB, Klikk, VG, DB, VG, DB, DB, VG, DB, VG, VG,

~ av Sigurd Mellqvist den 15/10/2008.

7 kommentar to “Norges Bank og Regjeringen villeder folket..”

 1. Liker den nye bloggen din:)
  Du når ut til flere her enn på DN forumet…

 2. men det tar da sånn tid før ting kommer opp på db og vg.. skal vel ikke pinge hver gang på hver artikkel? Satans trege greier.

 3. Det går litt opp og ned med tiden før linken kommer opp…
  Det skal holde med et ping, så kommer linkene opp.
  Så forresten at 75% mente at rentene burde vert satt mer ned på en undersøkelse på dagbladet…
  Lurer på om det er media kjøret som gjør at folk ønsker enda lavere rente, eller om det er på grunn av egne problemer med avdrag.

 4. Så det samme selv, da var det 78% og jeg skjønner folks desperasjon for stigende lån kombinert med fallende boligpriser er aldri hyggelig for alle. Men DNB nor er vel den som har vært absolutt mest rundhåndet.

  Media påvirker, men jeg tror nok også at det i dagligstuene rundt omkring er litt bekymring.

  Men renta ned nå er mer inflasjon etterhvert og en stigende rente. Enden på visa ender i snørr og tårer uansett. Men dytter vi det 1 år frem som blir nedgangen desto verre

  Twingly er treeeg

 5. Gratulerer
  Støtter dine utsagn 100%.

 6. Nydelige greier. Dere som holder på å sette dere inn i hva som skjer, her er noen meget bra ting;

  http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279&hl=en

  http://video.google.com/videoplay?docid=-1656880303867390173&hl=en

  Spre linkene til alle vinder.

 7. «Når vi har en økonomi som er helt avhengig av en kontinuerlig innsprøytning av kapital fra bankene for å fungere og skape vekst så har man et problem.»

  En økonomi bygd på gjeld som det er umulig å betale tilbake….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: