Grønn ENERGI, ikke økonomi…

FN lanserer idag multimedisinen mot finanskrise, matkrise og klimakrisen. Denne multipakken som sannsynligvis har like store finansielle muskler som en litt over gjennomsnitt nordmann skal da forandre verden, men tanken bak er fortsatt det samme, denne grønne økonomien skal skape arbeidsplasser, kapital, store selskap, forsyne grådige eiere med profitt og gi mat på bordet til de fattige. Narr meg ikke til å le, så lenge profitt er drivkraften bak vil Ingenting forandres.

New Green Deal er hastelansert sier DB og som vi vet, hastverk er lastverk. Konseptet er _nesten_ bra, men vinklinga er feil. Vi burde selvfølgelig satse på fornybar energi, en bærekraftig utvikling og prøve å etterlate oss noe til de som kommer etter de kan være stolte av, men fortsetter vi i det kapitalistiske sporet vi er inne vil det dessverre komme mindretallet tilgode.

«Forurensende industrier, som bilindustri og stålindustri, gir i dag arbeid til mange flere enn de miljørettede nærringene. Men ifølge UNEP vil de nye jobbene framover komme i sektorer som ren energi, resirkulering, bærekraftig jordbruk, skogvern og bærekraftig byplanlegging. Samtidig kan et mer bærekraftig jordbruk, bedre planlegging av byer, bevaring av skoger, korallrev og andre økosystemer gi både mer mat og flere arbeidsplasser, hevder UNEP.»

Dette er for lite og for seint, matproblemet er stigende, fattigdom er økende og sterke vestlige land som går inn i den tredje verden for å tjene penger er et økende problem da det fører til store ødeleggelser, økt fattigdom og i praksis en plyndring av landet. Hvorfor? Så store multinasjonale selskap skal få mer profitt, økt makt og dominans over markedet.

En liten digresjon, hvis alle fabrikkene i verden hadde lagt ned og stengt dørene av de som produserer mekaniske komponenter, klær, leker, elektronikk osv så ville kina ALENE klart å produsere for hele verden. Det er en massiv overproduksjon av varer der de prøver å underby hverandre, men det er ikke særlig framtidsrettet, fornuftig bruk av ressurser eller bærekraftig… Kina alene, tenk på det.

«I det siste har statsledere som Silvio Berlusconi uttalt at klimainvesteringer nå må vente. The New Green Deal har mottatt nesten fire millioner dollar i støtte fra EU, Tyskland og Norge. Initiativet springer i stor grad ut fra en G8-studie fra 2006 om hvor store verdier som ligger i økosystemer og biologisk mangfold.»

Nå har aldri Berlusconi vært kjent som noe forkjemper for klima, han bryr seg mest over hva han selv har og hva det står på kontoen. Og hvor mange plastisk operasjoner har han vært igjennom? Det er ikke få… Men nå skal jeg ikke harselere med enkeltpersoner.

En G8 studie av hvor store verdier som ligger i økosystemer og biologisk mangfold. Allerede på denne setningen burde den ringe en alarmklokka, var de ikke klar over dette før? Økosystem og biologisk mangfolk eksisterer ikke uavhengig av hverandre. Enten har vi det eller ikke og i naturen lever alle av hverandre, alle er avhengig av alle så det er svært farlig å begynne å rote eller prøve å kontrollere økosystem.

Erik Solheim var jo også ute og kommenterte. Nå har ikke jeg full tillit til han da han avslørte manglende kunnskap sist han var ute og lovpriset biodrivstoff uten å sette seg inn i saken. Det finnes ikke tvil om at biodrivstoff kan brukes som et alternativ, men å bruke fult brukbar mat til dette fremfor å fø de som ikke har mat blir bare helt feil. I tillegg hadde han sikkert ikke fått forklart EROEI (Energy Return On Energy Invested) og på biodrivstoff er forholdet noe slikt som 1.3:1. Dvs, hvis du putter inn 1kW får du ut 1.3kW, altså en ganske dårlig deal og straks det står i 1:1 så er det game over.

Men hva er så alternativet? Det er en ressursbasert økonomi det profitt er likegyldig. Hvis noen hadde satt seg ned og tenkt, hva skjer med samfunnet hvis vi har uendelige mengder fornybar energi? Det første som hadde skjedd er at store selskap som eksiterer idag hadde mistet sin makt, og energien hadde desentralisert de som sitter med makta. De er redd for dette og har vært det lenge.

Grønn energi innebærer at vi satser på vind, vann, bølge og sol som kan drive jordkloden med ren energi i all fremtid. For ikke å snakke om geotermisk energi. Nå gikk Island på en skikkelig smell økonomisk og fått lån fra forskjellige land og fond (World bank og IMF) når Norge burde ha stilt disse pengene til rådighet rentefritt mot noen gjenytelser. Vi samler troppene og prøver å utvikle forbedret teknologi for å utnytte de varme kildene. Dette vil være FREMTIDENS energikilde.

Nå finnes det mange skeptikere her, jeg kan føle det. 🙂 Men her er noen tall dere kan se på..

Her er oljedirektoratets offisielle tall over råoljeutvinningen i perioden 2001-2007 i mill. standard kubikkmeter. Anslag for 2008 ved oljekrisa.no:

2001: 180,9
2002: 173,6
2003: 165,5
2004: 162,8
2005: 148,1
2006: 136,6
2007: 128,3
2008: 115 (oljekrisa.no – anslag)

Her er oljedirektorates offisielle tall over investeringene på norsk sokkel inkludert letevirksomheten i mill. NOK. Anslag for 2008 ved oljekrisa.no:

2001: 57 144
2002: 54 000
2003: 64 362
2004:  71 473
2005:  88 478
2006:  95 740
2007: 109 298
2008: 120 000 (oljekrisa.no – anslag)

Det er vel kanskje ingen heldig utvikling? Og hvis dere er så blåøyd og naive at dere tror oljen varer evig bare vi borrer mer, kanskje aller helst i matfatet i Lofoten. Vel, da burde dere piskes!

Se et foredrag, det er på 10 minutter og er med Dr Richard Heinberg som definerer Peak oil, han har også med en spennende graf for Norge midt i.

Noen spm, spør. Det finnes ingen dumme…

Hvis dere enda ikke kobler, de vil ikke befolkningen noe godt. De er ute etter profitt og driter i folka. Les igjennom utklippet fra DB.no 2 ganger…

– Ideer og vedtak som kan forandre verden må settes ut i livet. Alternativet er en klimastresset verden og en kollaps av fiskestammer, fruktbar jord og økosystemer – naturlige systemer som tar seg av vann- og karbonlagring, stabilisering av jordsmonn og bærekraftige lokalsamfunn til en verdi av milliarder, sier UNEP-direktør Achim Steiner.

Verdi av milliarder. Juhuu, tror dere virkelig disse kapitalsvina er interesert i folket eller naturen?

Eller se denne filmen. Den er ikke heeelt korrekt, men nesten og den har endel spennende teorier om hvordan samfunnet alternativt kunne fungert.

~ av Sigurd Mellqvist den 22/10/2008.

3 kommentar to “Grønn ENERGI, ikke økonomi…”

 1. Den er hastelansert «etter det db.no erfarer». Skulle gjerne visst hvor de har dette fra. Green New Deal er en del av Green Economy Project, som sjeføkonomen bak dette har jobbet med i over et halvt år allerede. Dette igjen er en del av UNEPs Green Economy Initiative. Dette er ikke noe hastetiltak, og det er ingen idealistisk sosialist som står bak dette, men administrerende direktør og styreleder i Global Markets India – Deutsche Bank. Han heter Pavan Sukhdev og ingen naiv idealist. Flere land er for øvrig allerede på vei inn i dette sporet. Tyskland regner for eksempel med at de vil ha flere mennesker sysselsatt innenfor fornybar energi enn innenfor bilindustrien innen 2020. Og Tyskland har ingen ubetydelig bilindustri.

  Det er ikke forbudt å tenke nytt. Ikke er det dumt heller. Gjennom historien er det mennesker som har tenkt nytt som har forandret verden, jfr President Roosevelt som under den store depresjonen på 30-tallet la grunnlaget for den største økonomiske veksten verden noengang har sett. Ved å tenke nytt. Selvsagt er det bra og nødvendig å stille kritiske spørsmål til dette, men å si at Green New Deal bare er naiv idealisme, og at det aldri vil fungere i praksis uten at man har satt seg ordentlig inn i hva konseptet faktisk går ut på, er bare lettvint. Det er respekterte og visjonære økonomer som har tenkt ut dette. Og det er kanskje «hastelansert» på den måten at FN vil passe på å smi mens det er mulig å få oppmerksomhet rundt dette i mediene. Men de har allerede brukt mye tid på å utarbeide Green New Deal, og de skal fremdeles bruke god tid før de gir ulike myndigheter de helt konkrete rådene.

  Gi dem en sjanse.

 2. Problemet med dette fra mitt ståsted nevner du allerede i andre setning. Den er ikke utformet av visjonærer, miljøforkjempere, eksperter på teknologi innen fornybar energi, marint liv, økosystem eller bærekraftig utvikling. Dette er laget et administrerende direktør og styreleder i Global Markets India, Pavan Sukhdev. Dine ord…

  Og denne karen har 1 gud, penger. Han setter seg ned med kalkulatoren, finner ut hva han vil investere eller få andre til å gjøre det og hvis lønnsomt det vil være for disse få. At folk får jobber, eller energi fra solcellepanel istedet for olje spiller ingen rolle. Skjønner du hvorfor jeg reagerer på dette? Det blir framstilt som om dette gjøres for å hjelpe mennesker, det er bare sprøyt. De utnytter folk i en finansiell katastrofe, billigst mulig arbeidskraft, hvor den kommer fra eller hvordan de har det er likegyldig.

  Roosevelt la nok ikke grunnlaget, det var det folk på gulvet som gjorde, men at ledene tar æren er ikke et ukjent fenomen.

  Dette er ikke gjort for å være frekk, men jeg tok meg den frihet å ta et google søk på «visjonære økonomer». Jeg fikk 1 treff fra en sol.no debatt… 🙂

  Du sier forresten det er hastelansert slik at FN kan smi mens jernet er varmt. Er du sikker på det eller kan det finnes andre forklaringer? Kanskje de vil ta fokus bort fra noe annet…?

  Dette er en film litt på si, men omhandler mye av det samme. Det er fra i år det meste og handler om EU og Lisbon Treaty som du kanskje har hørt om…

  http://www.liveleak.com/view?i=c40_1203103874

  Jeg skal gi dem en sjanse når de kommer med noe der en økonom ikke har hatt altfor mye og si og som tar profitt bort fra hele regnestykket. Da skal jeg virkelig høre etter… Så lenge profitt er gud vil det ikke bli en forandring.

 3. Angående energi hadde vi kanskje løsningen allerede på begynnelsen av 1900 tallet.
  Et glemt geni, som sto for mye av Edisons oppfinnelser, og senere skapte det eletriske samfunnet. Hans oppfinnelser er grunnlaget for det meste av elektronikken vi har i dag.

  Mannen er Nikola Tesla og døde i 1943 83 år gammel.
  Hans høyeste ønske var å gi fri energi til menneskeheten.
  På oppdrag fra JP Morgan lagde han verdens første trådløse lydoverføring. Forgjenger til radio. I dette prosjektet inkluderte han også trådløs strømoverføring, og kjørte verdens første batteribil med trådløs oppladning i 1930. JP Morgan likte ikke tanken på gratis energi, siden det var dårlig buisness, så sammen med Rockefeller saboterte de prosjektet.

  Da han døde ble alt han hadde av notater materiell beslaglagt av FBI, og klassifisert som hemmelig.
  Dersom de trodde hans visjoner var umulig, ville de nok ikke ha brydd seg om papirene.

  Det finnes en del myter og konspirasjoner rundt denne mannen.
  Men saken er den at hadde han rett og det lar seg gjøre, ville verdensøkonomien kolapse totalt, og verden hadde sett anderledes ut.

  Her er en liten link med oppsumering
  http://www.eutopia.no/nikola.html

  Her er en annen Norsk link.
  http://www.eutopia.no/nikola.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: