Jeg vil eie verden pluss 5%

1-speech1x1Fabian var spent og øvde seg enda en gang på talen han skulle holde for folkemengden som sikkert ville møte opp i morgen. Han hadde alltid ønsket seg prestisje og makt og nå skulle drømmen gå i oppfyllelse. Han var en gullsmed som lagde smykker og andre pyntegjenstander, men var ble misfornøyd med å jobbe for å overleve, han trengte spenning, en utfordring og nå var planen hans klar til å iverksettes.

I generasjoner hadde folk byttehandlet og en mann forsørget sin egen familie gjennom å skaffe alt de trengte for å overleve eller han spesialiserte seg innen et fagfelt. Det overskuddet han fikk fra egen produksjon brukte han til å bytte til seg ting han trengte fra andre.

Markedsdagen var alltid full av støy og støv, men folk så fram til ropinga, oppstyret og spesielt fellesskapet. Det pleide å være en koselig plass, men nå var det nesten for mye mennesker, for mye krangling og diskusjoner. Det var ikke tid for prat, et bedre system var nødvendig.

2-market1x1Men generelt hadde folk vært glade og nøt fruktene av arbeidet de utførte.

I hvert samfunn hadde en enkel regjering blitt opprettet for å sikre at hver persons frihet og rettigheter var beskyttet og at ingen ble tvunget til å gjøre noe mot sin vilje av enkeltpersoner eller grupper.

Dette var regjeringens eneste oppgave og hver guvernør ble frivillig støttet av det lokale samfunn som valgte ham.

Imidlertidig var markedsdagen et problem de ikke kunne løse. Var en kniv verd en eller 2 kurver med korn? Var en ku verd mer enn en vogn osv. Ingen kunne tenke seg et bedre system.

Fabian hadde reklamert; «jeg har løsningen på våre handelsproblemer og jeg inviterer alle til en åpent møte i morgen»

Neste dag var det en stor samling mennesker på torget og Fabian forklarte alt om det nye systemet han kalte «penger» Det hørtes bra ut; «hvordan starter vi?» spurte folk.

«Gullet og sølvet jeg lager statuetter og smykker av er et kjempebra metall. Det blir hverken forvitrer eller ruster og det vil vare i lang tid. Jeg kan bruke dette til å lage mynter og vi skal kalle hver mynt en krone.

Han forklarte hvordan verdien fungerte og at «myntene» i virkeligheten ville være et medium for betaling, et mye bedre system enn byttesystemet.

En av guvernørene spurte; «men noen folk kan grave gull sølv og lage mynter selv..»

3-law1x12«Dette ville være høyst urettferdig», Fabian var klar med svaret. «bare de myntene som er blitt godkjent av regjeringen kan brukes og disse vil ha spesielle stempel på seg» Dette hørtes fornuftig ut og det ble foreslått at hver mann ble gitt et likt antall. «Men jeg fortjener mest» sa lysmakeren. «alle bruker mine lys.» «Nei», sa bonden, «uten mat er det ikke liv, jeg mener bestemt vi skal ha mest» og slik fortsatte småkranglingen.

Fabian lot dem krangle en stund før han tilslutt sa, «siden ingen av dere kan bli enig så foreslår jeg at dere får det antallet dere trenger fra meg. Det er ingen grense, bortsett fra deres evne til å betale tilbake» Desto mer dere låner, desto mer må dere betale tilbake innen 1 års tid. «og hva får du ut av dette?» spurte folket.

«Siden jeg yter dere en tjeneste, altså pengene, har jeg krav på betaling for mitt arbeid. La oss si for hver 100 dere låner så skal dere tilbakebetale til meg 105 for hvert år dere skylder den gjelden. De 5 myntene vil være min avgift, og jeg skal kalle denne avgiften rente.»

4-meeting1x1Det så ikke ut til å være noen annen måte og uansett, 5% så ganske lite ut. «Kom tilbake neste fredag så starter vi.» Fabian kastet ikke bort tiden. Han laget mynter dag og natt og i slutten av uka var han klar. Folk sto i kø utenfor butikken hans og etter myntene var inspisert og godkjent av guvernørene startet de systemet. Noen lånte bare noen få og dro avgårde for å prøve det nye systemet.

De syntes pengene var en fantastisk oppfinnelse og snart begynte de å verdsette alt i gullmynter eller kroner. Verdien de satte på alt ble kalt en «pris» og prisen var hovedsakelig avhengig av mengden arbeid som trengtes for å lage eller produsere det. Var det mye arbeid ble prisen høy, men var det lite arbeid var det ganske så billig.

5-coinmaker1x1I en by bodde Alan som var den eneste klokkemakeren. Hans priser var litt stive fordi kundene var villig til å betale mye bare for å eie en av hans klokker.

Så begynte en annen mann å lage klokker og tilbød dem til en lavere pris for å salg. Alan ble tvunget til å senke sine priser og plutselig var prisene så lave at begge måtte kjempe for å tilby den beste kvaliteten til den laveste prisen. Dette var ekte fri konkurranse. Det var det samme med snekkere, transport, bønder, tjenestefolk, revisorer kort sagt, i hver eneste bransje. Kundene valgte alltid det de syntes var det beste kjøpet, de hadde friheten til å velge. Det var ingen kunstige begrensninger slik som lisens eller tariff til å hindre andre personer til å starte handel. Levestandarden økte og etter litt begynte folk å undre på hvordan de hadde klart seg uten.

6-hands1x1På slutten av året forlot Fabian butikken og besøkte alle de som skyldte han penger. Noen hadde mer enn de hadde lånt, men dette betydde at andre hadde mindre siden det bare var laget et viss t antall i starten av. De som hadde mer enn de hadde lånt betalte tilbake 100 pluss de ekstra 5, men måtte igjen låne for å fortsette. De andre oppdaget for første gang at de hadde gjeld. Før han ville låne dem mer penger tok Fabian pant i noen av deres eiendeler og alle dro avsted for å prøve å skaffe de 5 ekstra myntene som alltid så ut til å være vanskelig å finne.

Ingen forsto at som helhet kunne landet aldri bli fri fra gjelden før alle 7-shop1x1myntene var betalt tilbake, men selv da var det de ekstra 5 på hver 100 som aldri hadde blitt lånt ut til noen. Ingen andre enn Fabian kunne se at det var umulig å betale renten. De ekstra pengene hadde aldri blitt laget, derfor måtte noen falle utenfor.

Det var sant at Fabian brukte noen mynter, men han kunne umulig bruke noe slikt som 5% av den totale økonomien på seg selv. Det var tusenvis av folk og Fabian var bare en. Uansett, han var en gullsmed som hadde et komfortabelt liv.

I bakrommet i butikken sin hadde Fabian et hvelv og folk fant det praktisk å la noen av sine mynter ligge der bare for å være sikker. Han krevde en liten avgift avhengig av mengden mynter og tiden de skulle ligge der. Han ga eieren en kvittering for mengden gull som ble lagt igjen.

8-debt1x1Når noen så dro på shopping ville han ikke drasse rundt på masse gullmynter. Han ga selgeren en av kvitteringene tilsvarende verdien på varen han ville kjøpe.

Selgeren gjenkjente kvitteringen og så at den var ekte og aksepterte den med tanker om å ta den til Fabian og få tilsvarende i mynter. Kvitteringene ble byttet istedet for de faktisk gullmyntene og folk hadde tiltro til disse kvitteringene. De godtok dem som om det var de faktiske myntene som ble overført.

Det tok ikke lang tid før Fabian merket seg at det faktisk var ganske uvanlig at noen faktisk hentet myntene han hadde i hvelvet.

9-vault1x1Han tenkte for seg selv; «Her besitter jeg alt dette gullet og jeg er fortsatt en hardt arbeidene gullsmed. Det gir ikke mening, hvorfor er det dusinvis av personer som gladlig betaler meg rente for å ha dette gullet i hvelvet mitt og som bare ligger her og sjeldent blir hentet..»

Det er sant, gullet er ikke mitt, men det er i min besittelse og det er det som betyr noe. Jeg trenger sjelden å lage noen mynter i det hele tatt, jeg kan bruke noen av de som ligger her i hvelvet.

I starten var han svært forsiktig, lånte bare noen få om gangen, og da bare mot høy sikkerhet. Men etterhvert ble han modigere og større summer ble lånt.

En dag ble han forespurt om et stort lån. Fabian foreslo; «istedet for at du skal dra rundt på alle disse myntene kan vi opprette et innskudd i ditt navn og jeg gir deg flere kvitteringer som tilsvarer myntene» Låneren godtok det og forsvant med en stor mengde kvitteringer. Han hadde foretatt et lån, men likevel lå pengene trygt forvart i hvelvet. Når kunden hadde dratt smilte Fabian. Han kunne beholde kaken sin og ete den også. Han kunne «låne» ut gullet og likevel beholde det.

10-debt1x11Venner, fremmede, til og med fiender trengte kapital for å drive forretninger og så lenge de kunne fremstille sikkerhet kunne de låne så mye de trengte. Fabian kunne ganske enkelt låne ut kvitteringer til mange ganger verdien på gullet i hvelvet og han var ikke engang eieren. Alt var sikkert så lenge de virkelige eierne ikke gjorde krav på gullet sitt og tilliten til befolkningen ble opprettholdt. Han beholdt en bok som viste innskudd og lån for hver kunde. Utlånsbransjen viste seg å være virkelig lukrativ.

Hans sosiale status i samfunnet økte omtrent like fort som hans rikdom. Han var blitt en betydningsfull mann, en viktig mann som forlangte respekt og hans uttalelser om økonomien var som en hellig uttalelse.

11-gang1x1Gullsmeder fra andre byer ble nysjerrig på hans aktiviteter og en dag møtte de opp for å treffe han. Han fortalte dem hva han gjorde, men var veldig varsom og understreket nødvendigheten av hemmeligholdelse.

Hvis planen deres ble avslørt var de ferdige så de ble enig om å lage en hemmelig allianse.

Hver og en dro tilbake til sin egen by og begynte forretningen slik Fabian hadde lært dem.

Folk aksepterte nå kvitteringene for å være god som gull og mange av kvitteringene ble satt inn for sikker oppbevaring slik som myntene. Når en kjøpmann ønsket å betale noen for varer så skrev han ganske enkelt a liten notis som instruerte Fabian å overføre penger fra hans konto til den andre kjøpmannen. Det tok Fabian bare noen minutter å oppdatere tallene.

Dette nye systemet ble veldig populært og denne notisen fra kjøpmannen ble kalt «sjekk».

Sent en kveld hadde gullsmedene et hemmelig møte og Fabian viste avslørte sin nye plan. Neste dag tilkalte de alle guvernørene til et møte og Fabian begynte. «Kvitteringene vi utsteder har blitt svært populær. Ingen tvil om det, mesteparten av dere guvernører bruker dem også og finner dem svært praktisk» De nikket samtykkende og lurte på hva problemet var. «altså», fortsatte han, «noen kvitteringer blir kopiert av falskmyntnere. Dette må stoppes!»

Guvernørene ble foruroliget. «Hva kan vi gjøre?» spurte de. Fabian svarte, «mitt forslag er dette, først og fremst, la det være guvernørenes jobb å lage nye sedler på et spesielt papir med svært komplisert utførelse, så skal hver seddel bli underskrevet av hovedguvernøren. Gullsmedene kan gjerne betale trykkekostnadene siden det vil spare oss for masse tid med å skrive dem ut.» Guvernørene ressonerte, «det er jo vår jobb å beskytte folket mot falskmyntnere og rådet høres absolutt ut som en god ide» så de aksepterte å lage sedlene.

20-banknote1x1«men også», fortsatte Fabian, «noen folk har begynt å grave etter gull og lager deres egne mynter. Jeg foreslår at dere vedtar en lov slik at enhver person som finner gullklumper må levere dem inn. De vil selvfølgelig få erstatning i form av mynter og sedler»

Ideen syntes god og uten for mye gjennomtenkning trykket de opp friske nye sedler. Hver seddel hadde en påtrykt verdi, 1kr, 2kr, 5kr, 10kr osv. De små trykkekostnadene ble betalt av gullsmedene.

Disse sedlene var mye lettere å bære og ble fort akseptert av befolkningen. Men til tross for deres popularitet ble disse nye sedlene og myntene bare brukt i 10% av transaksjonene. Registering viste at sjekksystemet sto for 90% av all handel.

Den neste delen av planen hans startet. Inntil nå betalte folk Fabian for å passe på deres penger. For å tiltrekke seg flere kunder og penger til sitt hvelv tilbød Fabian seg å betale 3% rente på alle innskudd. Flesteparten trodde at han lånte ut deres innskudd til 5% rente og hans profitt var differansen på 2%. 13-3interest1x1Uansett spurte ikke folk ham siden det å få 3% var mye bedre enn å betale for han han skulle passe på pengene. Mengden sparepenger økte og med de ekstra pengene i hvelvet, kunne Fabian låne ut 200, 300, 400 og noenganger opptil 900 kroner for hver 100kr han hadde i sedler og mynter som innskudd. Han måtte være forsiktig med ikke å overstige denne 9:1 begrensningen, for en av ti trengte sedlene og myntene de hadde i innskudd.

Hvis det ikke var nok penger tilgjengelig når det var behov ville folk bli mistenksomme, spesielt siden deres bankbok viste hvor mye de hadde i innskudd. Uansett, de 900 kronene i bokoversikten som Fabian lånte ut ved å skrive sjekker selv kunne han kreve opptil 45 kroner i rente, mao 5% på 900kr. Når lånet var tilbakebetalt med rente (945kr) så ble de 900kr slettet i kreditt tabellen og Fabian beholdt

de 45kr i rente. Han var derfor ganske fornøyd med å betale 3kr rente på de orginale 100 i innskudd som aldri hadde forlatt hvelvet. Dette betyr at for hver 100 som var satt inn kunne han tjene 42% på, flesteparten trodde han bare tjente 2%. De andre gullsmedene gjorde akkurat det samme. De laget penger ut av ingenting ved å skrive noen tall i boka og kreve rente på det i tillegg.

Det er sant at de ikke laget pengene, regjeringen trykket sedlene og myntene og ga dem til gullsmeden for distribusjon. Fabians eneste utgift var den lille trykkekostnaden. Uavhengig av det opprettet de kredittpenger ut av ingenting og forlangte rente. Flesteparten trodde at pengeforsyningen var en statlig operasjon. De trodde også at Fabian lånte dem penger som noen andre hadde satt inn, men det var litt merkelig at ingen av innskuddene noengang minket når et lån ble innvilget. Hvis alle hadde prøvde å ta ut pengene samtidlig ville svindelen bli avslørt.

Når et lån ble forespurt i mynter og sedler var det ikke noe problem. Fabian forklarte ganske enkelt regjeringen at økningen i befolkningen og produksjonen krevde mere penger og disse fikk han for en liten avgift.

En dag kom en tankefull mann for å se Fabian. «Dette rentepåslaget er feil», sa han. «For hver 100 du gir ut spør du om 105 tilbake. De ekstra 5 kan aldri bli betalt tilbake siden de ikke eksisterer.»

14-banker1x1Bønder produserer mat, industrien produserer varer osv, men bare du produserer penger. Sett at det bare er to forretningsfolk i hele landet og vi sysselsetter alle andre. Vi låner 100 hver, vi betaler 90 ut i lønninger og tillater oss 10kr i fortjeneste, vår lønn. Det betyr at den totale kjøpekraften er 90+10 ganger 2= 200. Men, for å betale deg må vi selge alt vi produserer for 210. Hvis en av oss lykkes med å selge alt vi produserer for 105 så kan den andre bare håpe på 95, men endel av hans varer kan ikke bli solgt siden det ikke er penger igjen til å kjøpe varene.

Han skylder deg fortsatt 10kr og kan bare tilbakebetale gjennom å låne mer. Systemet er umulig.

Mannen fortsatte, «Det betyr at du burde gi ut 105, 100 til meg og 5 til degselv for å bruke. På denne måten vil det være 105 i sirkulasjon, og gjelden kan bli betalt.»

Fabian lyttet stille og sa tilslutt, «økonomiske finanser er et stort og vanskelig tema min herre, det tar årevis med studier. La meg bekymre meg over disse sakene så tar du bare vare på ditt. Du må bli mer effektiv, øke din produksjon, kutte dine utgifter og bli en bedre forretningsmann. Jeg er alltid villig til å hjelpe i disse sakene.»

Mannen gikk, men var ikke overbevist. Det var noe feil med Fabians forretning og han følte spørsmålet hadde blitt unngått.

Likevel, flesteparten respekterte det Fabian sa – «Han er en ekspert, de andre må ta feil. Se hvordan landet har utviklet seg, hvordan produksjonen har økt, vi har det bedre nå»

15-protest1x1For å dekke rentene på penger de hadde lånt ble kjøpmennene tvunget til å heve prisene. Arbeidstakerne klaget over at lønningene var for lave, sjefene nektet å betale høyere lønninger ved å si at de ble ruinert. Bønder kunne ikke få en rettferdig pris for sin produksjon. Husmødrene klaget på at maten var altfor dyr.

Og tilslutt gikk noen til streik, en ting som aldri hadde skjedd tidligere. Andre hadde blitt fattige og deres venner og familie hadde ikke råd til å hjelpe dem. Flesteparten hadde glemt den virkelige rikdommen som omga dem. Den fruktbare jorda, de store skogene, metallet og kuene. De kunne bare tenke på pengene som det alltid så ut til å være for lite av. Men de betvilte aldri systemet. De trodde regjeringen styrte det.

Noen få hadde samlet sine overflødige penger og formet «utlån» eller «finans» selskap. De kunne få 6% eller mer på denne måten, noe som var bedre enn de 3% Fabian betalte, men de kunne bare låne ut penger de hadde. De kunne ikke dette kunststykket å skape penger av ingenting gjennom å skrive det som en oppføring i regnskapet.

Disse finansielle selskapene bekymret Fabian og hans venner noe, så de satte fort opp sine egne

selskap. Fremfor alt kjøpte de opp andre selskap før de kom skikkelig igang og på kort tid var alle finansselskap eid eller kontrollert av dem.

Den økonomiske situasjonen ble verre. Lønningsmottakerne var overbevist om at sjefene tok for mye fortjeneste. Sjefene sa at arbeiderne var late og ikke gjorde en ærlig dags arbeid, og alle skylte på hverandre. Guvernørene kunne ikke komme opp med en løsning, og uansett, det umiddelbare problemet besto i å hjelpe de som hadde blitt sendt ut i fattigdom.

16-dole1x1De startet opp velferdsprosjekter og laget lover som tvang folket til å bidra til disse prosjektene. Dette gjorde mange sinte, de trodde på å hjelpe en nabo ved frivillig innsats.

«Disse lovene er intet annet enn legalisert ran. Å ta noe fra en person mot hans vilje, uavhengig av grunnen det ble unnskyldt med er ikke noe annet enn å stjele»

Men hver og en følte seg hjelpeløs og var redd for fengsel som det ble truet med hvis de ikke betalte. Disse velferdsprosjektene ga noe hjelp, men det gikk ikke lang tid før problemet var tilbake og mer penger var nødvendig. Kostnadene ved disse prosjektene ble høyere og høyere og størrelsen på regjeringen vokste.

Mesteparten av disse guvernørene var ærlige menn som prøvde å gjøre sitt beste. De likte ikke å be om mer penger fra befolkningen og tilslutt hadde de ikke annet valg enn å låne penger fra Fabian og hans venner. De hadde ingen aning om hvordan de skulle betale tilbake. Foreldre hadde ikke lenger råd til å betale lærerne for undervisningen av de små, de kunne ikke betale doktoren og transportbransjen gikk konkurs.

En etter en falt og regjeringen var tvunget til å overta disse selskapene. Lærere, doktorer og mange andre ble offentlige tjenester.

Få oppnådde tilfredsstillelse i sitt arbeid. De ble gitt en grei lønn, men mistet sin identitet. De ble redusert til små tannhjul i et stort maskineri.

Det var ikke rom for personlig initiativ, lite anerkjennelse for innsats, deres inntekt var fastsatt ved tariff, og avansement kom bare når en overordnet pensjonerte seg eller døde.

17-list1x1I desperasjon bestemte guvernørene seg for å søke Fabians råd. De betraktet han som svært smart, og han syntes å kunne løse finansielle problemer. Han hørte på dem når de forklarte sine problemer og sa tilslutt, «Mange personer kan ikke løse sine egne problemer, de trenger noen til å gjøre det for dem. Du er vel enig i at de fortjener å være lykkelige og bli forsynt med nødvendighetene her i livet. Et av våre ordtak er «alle mennesker er skapt likt» – er det ikke så?

Altså, den eneste måten å balansere dette på er å ta den overflødige rikdommen fra de rike og gi til de fattige. Introduser et skattesystem. Desto mer en mann har, desto mer må han betale. Samle skatter fra alle personer avhengig av dette og gi etter behov. Skoler og sykehus burde være fri for de som ikke har råd»

Han ga dem en lang tale om gode idealer og tanker før han avsluttet, «Forresten, ikke glem at dere skylder meg penger. Dere har lånt nå en stund. Det minste jeg kan gjøre for å hjelpe dere er at dere bare trenger å betale meg renten. Vi lar lånesummen stå, bare dere betaler meg rente.

Guvernørene forsvant og uten å gi Fabian’s filosofi en skikkelig tanke innførte de inntektsskatt. Desto mer du tjener, desto mer betaler du i skatt. Ingen likte dette, men de måtte enten betale skatt eller gå i 15-protest1x11fengsel. Kjøpmenn var igjen tvunget til å øke prisene. Lønningsmottakerne krevet høyere lønn og presset bedrifter til konkurs eller å erstatte arbeidskraft med maskiner. Dette førte til enda høyere arbeidsledighet og tvang regjeringen til å innføre enda flere velferdsprosjekter og trygdeprogrammer.

Tariffer og andre beskyttelser ble innført for å holde industrien gående og opprettholde arbeidsplassene. Noen få mennesker lurte på om poenget med produksjon var å skape varer eller å opprettholde arbeidsplassene.

Etterhvert som ting ble verre prøvde de lønnskontroll, priskontroll og alle andre typer kontroll. Myndighetene prøvde å få mer penger fra dokumentavgift, lønnsskatt og alle andre typer skatter. Noen poengterte at fra kornbonden til hudmødrene så var det 50 forskjellige skatter på et brød.

«Eksperter» oppsto og noen ble valgt til regjeringen, men etter hvert årlige møte kom de tilbake med nesten ingenting å vise til, unntatt nyhetene om at skattesystemet skulle bli «restrukturert», men den totale skatten økte alltid.

18-parties1x1Fabian begynte å forlange sine rentepenger innbetalt, og en stadig større del av skatten trengtes for å betale ham tilbake.

Så kom partipolitikk, folket startet å krangle om hvilken gruppe guvernører som best kunne løse problemene. De kranglet om personlighet, idealisme, partistempling, alt unntatt det virkelige problemet. Rådene havnet i trøbbel.

I en by oversteg rentene på gjelden den totale mengden av skatter som ble samlet hvert år. Gjennom hele landet fortsatte de ubetalte rentepengene å øke, rente ble pålagt ubetalt rente.

19-banker1x1Gradvis ble mye av den virkelige rikdommen i landet eid eller kontrollert av Fabian og hans venner og med det kom større kontroll over folket. Men kontrollen var enda ikke komplett, de viste at situasjonen ikke var under kontroll før hver mann var kontrollert.

Flesteparten som motsatte seg dette systemet kunne bli tvunget til stillhet gjennom finansielt press eller ble hengt ut offentlig. For å gjøre dette kjøpte Fabian og hans venner de fleste aviser, TV, og radiostasjoner og han valgte med omhu ut folk til å styre dem. Mange av disse folkene hadde et oppriktig ønske om å forbedre verden, men de innså aldri hvordan de ble brukt. Deres løsning dreide seg alltid om symptomene og ikke årsaken.

Det var flere forskjellige aviser, en for høyre, en for venstre, en for arbeiderne, en for de mektige og slik fortsatte det. Det spilte ingen rolle hvilken du trodde på, så lenge du ikke tenkte på det faktiske problemet.

Fabian’s plan var nå nesten fullført, hele landet var i gjeld til han. Gjennom utdanning og media hadde han kontroll over menneskers tanker. De klarte bare å tro og tenke på det han ville de skulle gjøre.

Når en mann har mye mer penger enn han kan bruke på fornøyelse, hva gjenstår for å gi han spenning? For de med en overklasseinnstilling er svaret makt – rå makt de kan utøve over andre mennesker. Idealistene ble brukt i media og regjeringen, men de som virkelig kontrollerte og som Fabian søkte var de med denne innstillingen.

Mesteparten av gullsmedene hadde blitt slik. De kjente følelsen av stor rikdom, men det tilfredsstilte de ikke lengre. De trengte utfordring og spenning og makt over massene var det ultimate spill.

De trodde selv de var overlegen alle andre. «det er vår plikt å ansvar å herske. Massene vet ikke hva som er godt for dem. De trenger å bli samlet og organisert, det er vår fødselsrett å regjere.»

Gjennom hele landet hadde Fabian og hans venner mange utlånsbanker. Sant, de var privat eid og kontrollert. I teorien var de i konkurranse med hverandre, men i virkeligheten jobbet de tett sammen. Etter de hadde overtalt noen av guvernørene satte de opp en institusjon de kalte Bankgaranti-fondet. De brukte ikke engang sine egne penger på å gjøre dette, de skapte kreditt mot endel av pengene fra folks innskudd.

12-banks1x1Denne institusjonen ga inntrykk utenfra som en del av regjeringen som regulerte pengemengden, men merkelig nok var ingen guvernør eller offentlig tjenestemann noengang tillatt å være med i styret.

Regjeringen lånte nå ikke lenger penger direkte fra Fabian, men begynte å bruke et system med gjeldsbrev eller statsobligasjoner for å låne penger. Sikkerheten som ble stilt til disposisjon kunne være beregninger om neste års inntenkt fra skatter og avgifter. Dette var i henhold til Fabians plan – å fjerne mistenktsomhet fra seg selv til en statlig drevet institusjon. Likevel, bak scenen hadde han fortsatt kontroll.

Indirekte hadde Fabian nå så stor kontroll over regjeringen at de var tvunget til å gjøre som han sa. Han utbrøt, «La meg få kontroll over en nasjons penger og jeg bryr meg ikke om hvem som lager lovene» Det spilte ikke lenger noen rolle hvilket parti som ble valgt. Fabian hadde kontroll over pengene, nasjonens livsblod.

Myndighetene fikk pengene, men renter var alltid lagt på hvert lån. Mer og mer gikk ut i velferd og trygd, og det gikk ikke lenge før myndighetene fant det vanskelig å bare betale rentene, og enda mindre selve lånet.

Og likevel var det fortsatt folk som stilte spørsmål, «Penger er et menneskeskapt system, selvfølgelig kan det bli justert til å tjene og ikke herske?» Men disse menneskene ble færre og færre og stemmen deres druknet i alt rabalderet om den ikke eksisterende renten.

Regjeringen ble byttet ut, partiene skiftet politikk, men den vanlige politikken besto. Uansett hvilket parti som hadde «makten», Fabian’s absolutte mål nærmet seg for hvert år som gikk. Folkets politikk betydde ingenting. De var beskattet helt på grensen, de kunne ikke betale mer. Nå var tiden inne for Fabian’s siste trekk.

10% av pengemengden var fortsatt i sedler og mynter. Dette måtte fjernes på en slik måte at det ikke vekket misstanke. Hvis folk brukte kontanter var de fortsatt fri til å kjøpe og selge slik de selv ønsket – de hadde fortsatt litt kontroll over sine liv.

21-card1x1Men det var ikke alltid trygt å gå rundt med kontanter og mynter. Sjekker ble ikke akseptert utenfor ens lokale samfunn, og derfor var det behov for et bedre system. Atter engang hadde Fabian svaret. Hans organisasjon utsendte til alle et lite plastikk kort som viste personens navn, bilde og et identifikasjonsnummer.

Overalt hvor dette kortet ble fremvist så ringte selgeren en sentral datamaskin for å sjekke kreditten på kortet. Hvis det var iorden så kunne personen kjøpe hva han ville opp til en viss grense.

Først ble folk tillatt å bruke bare litt kreditt og hvis dette ble tilbakebetalt før en mnd hadde gått så ble det ikke pålagt rente. Dette var greit for lønnsmottakerne, men hvilken forretningsmann kunne engang klare å starte? Han måtte sette opp maskiner, produsere varen, betale lønninger osv, selge sine varer og tilbakebetale pengene. Hvis han var for seint ute en mnd ble han belastet 1.5% rente for hver mnd gjelden ikke ble betalt. Dette ble over 18% årlig.

Forretningsmenn hadde intet annet valg enn å legge på 18% på salgsprisen. Men disse ekstra pengene eller kreditten (18%) hadde ikke blitt lånt ut til noen. Over hele landet ble de gitt den umulige oppgaven i å tilbakebetale 118kr for hver 100 de lånte. Men de ekstra 18 hadde ikke blitt skapt i det hele tatt.

Likevel økte Fabian og hans venner deres posisjon i samfunnet. De ble nå betraktet som bærebjelkene i samfunnet og dyp respekt var påtvunget. Deres uttalelser om finans og økonomi ble akseptert med nesten religiøs overbevisning.

Under byrden av stadig økende skatter gikk mange små bedrifter konkurs. Spesielle lisenser trengtes for forskjellige bedrifter, så de gjenværende fikk problemer med å opprettholde driften. Fabian eide og kontrollerte alle de store multinasjonale selskap som hadde hundrevis av bidragsytere og datterselskap. Disse virket å være i konkurranse med hverandre, men han kontrollerte dem alle. Etterhvert gikk alle konkurrenter konkurs, rørleggere, elektrikere, industriarbeidere, fiskere og bønder. De ble alle slukt av Fabian’s gigantiske selskap som alle hadde statlig beskyttelse.

Fabian ville at plastikk kortene skulle erstatte mynter og sedler. Når alle sedlene var trukket tilbake ville bare forretninger som brukte datasystemet hans drive butikk.

Han regnet med at noen etterhvert ville miste kortet og ikke klare å selge eller kjøpe noe inntill et bevis på identitet var lagt frem. Han ville at en lov skulle bli laget som ga han all kontroll. En lov som tvang alle til å ha en identitetsbrikke tatovert på hånden. Nummeret ville være synlig bare under et spesielt lys, linket til en datamaskin. Alle datamaskinene skulle linkes til en gigantisk datasentral så Fabian kunne vite alt om alle.

Forresten, den korrekte terminologien for dette systemet brukt i finansnæringen verden over er «fractional reserve banking»

Oversatt og skrevet av

Sigurd Mellqvist

©Larry Hannigan 1971, Australia

Hvis du nå mot formodning kom deg igjennom hele teksten, ta deg 2 min til å legge inn en kommentar,  en tekst eller bilde er bare en tekst, men har det 100 kommentarer har det en historie. Få dette ut så folk forstår! Positivt, negativt, konstruktive tilbakemeldning eller ønsker. Spørsmål så sender man bare en mail til koskovs@gmail.com

Her kan du laste den ned som PFD fil

jeg-vil-eie-verden-pluss-5-prosent

Takk for at du tok deg tid.

VG, VG, DB,

Reklamer

~ av Sigurd Mellqvist den 07/11/2008.

33 kommentar to “Jeg vil eie verden pluss 5%”

 1. Hei igjen sigurd:)
  Supert at du har tatt deg tid til å oversette denne gode teksten..
  er det ok at jeg bruker oversettelsen din på bogg?
  Jeg bruker selvsagt deg som kilde.

 2. Dead on. Faktisk lest det før, men still fun. Bra det kom noe nytt å lese på. 🙂

 3. Kjør på Independence. Takk Espen, vi sees vel om litt tenker jeg 🙂 Ha en god kveld

 4. Hehe! Det var vell slik Rotschild gjorde det.

 5. Ville bare si at jeg synes du gjør en god å viktig jobb med å formiddle viktig informasjon gjennom bloggen din.

  Gratuler som pappa, og håper at sønnen din får vokse opp i en bedre verden enn den vi har i dag.

  Du er ikke alene
  Mvh Jonas

 6. Takk så mye for historien, og for at du tok deg tid til å oversette dette. Jeg har nå fått enda større klarhet i hvordan det hele fungerer. Jeg skal spre historien videre!

 7. Ja slik er det verdensøkonomien fungerer. Og dette finner vi oss i?
  Det kan stoppes om det er mange nok som sier ifra.

  Vive La Resistance!

 8. Jeg har skrevet en stor post om Rothshilds dynastiet, som de som ønsker kan bruke fritt.
  Jeg gjetter at SMQ snart kommer med en post om Rockefeller dynastiet..
  Disse to dynastiene er på mange måter «makten bak makten», og eiere av de fleste sentralbanker

 9. Det jeg lurer på er om vi ikke har trengt Kapitalismen – til nå. Det er den som har drevet teknologien fremover. Jaget på det har kommet oss til gode nå. Kommunismen og Sosialismen er bare nedsløvende og vi ville hatt for mange free loadere på veien. Litt skammelig å innrømme at jeg ikke har hatt så sansen for alle de hippe eco mødrene som finnes der jeg bor i Oslo. Etter å ha blitt «opplyst» så ser jeg at deres evige fokus på resirkulering, nekte å kjøpe merkevarer og sliten klær egentlig er veldig riktig. Lett for de, da de kommer fra velstående familier, og jobber innen «frie» yrker. Journalistikk, TV, design osv. Har aldri følt rotte race og tidspress skikkelig på kroppen. Det at de gråter blod hver gang de ser et barn i Afrika på TV og vil importere alle hit. De har alene sørget for, ved deres sosialistiske stemmer, å gjøre stedet til en getto. Det er umulig å ha sine barn på disse skolene som nå samtlige er opp i over 70% fremmedspråklig. Jeg bare HATER SV og AP. Nå skal vi altså ta makten tilbake ved å ikke stemme. Jeg finner dette veldig anstrengende. Kapitalismen var bra så lenge det varte med hensyn til teknologi og utvikling. Hippiene prøvde å leve idealistisk, men gav opp og ble kapitalister. Denne gangen er verdensbilde helt anderledes. Globaliseringen er kansje ikke det vi trenger å frykte mest akkurat nå? Vi sees vel 15 mars 2009? Marsjering forbi stortinget i sorte Zeitgeist t-shirts?

 10. Dette har ingen verdens ting med kapitalismen å gjøre. Kapitalisme OG et rettferdig banksystem, da kan vi begynne å snakke. Peace.

 11. Avien Sier:

  november 13, 2008 kl. 11:36 am
  Dette har ingen verdens ting med kapitalismen å gjøre. Kapitalisme OG et rettferdig banksystem, da kan vi begynne å snakke. Peace.
  _

  Aldeles riktig. Systemet forutsetter økonomisk vekst. Det kan bare la seg gjøre gjennom stadig økende forbruk. La oss slutte å bruke penger, gå knalltøffe tider imøte, men ende opp med et monetærsystem som yter oss rettferdighet og ikke gjør oss til slaver av kapitalismen. Veien blir til mens vi går.

 12. Ja her har vi systemet og årsaken bak finanskrisen vi i dag opplever. Den vil etter min oppfattning bli adskillig værre.
  Det er verdt å komplettere dette ved å gå inn på denne linken og lytte til videoforedraget til redaktør Hans Jørgen Lysglimt på ca 10 minutter.
  Ellers har Norgespartiet en del aktuelle videoer om problemt linket opp på sin hjemmeside.
  Spesielt «Amerika – Fra Frihet til Facisme» anbefales på det varmeste. Det gir en meget flott innføring i og forklaring på gjeldspengesystemet vi alle lider under. Her får du på en klar og fin måte innsikt i hvem de er disse som står bak, og er årsaken til finanskrisen vi alle kommer til å få enda sterkere føling med.

 13. Beklager at jeg glemte å legge inn linken til Farmann som kommer her:
  http://www.farmann.no/finanskrisen-forklart-foredrag-1-time-youtube/#comment-848

 14. Jeg takker for dette, som stemmer meget godt med det jeg har lagt ut på min hjemmeside, under Nyheter: «Zeitgeist 2! Denne filmen forklarer hele pengesystemet.»
  Jeg har også noe annet, under Nyheter, som er meget viktig for å forstå hvorfor alt nå går til H.: «The Most Important Video You’ll Ever See.»

  Mvh
  Erik W. Falck
  33 39 40 10

 15. Jeg visste ikke hvordan dette fungerte, men her er min hjemmeside: http://www.falcktrading.com

  Mvh
  Erik W. Falck

 16. Hei alle sammen

  Dette er veldig basic beskrivelsen av et korrupt system, som på dette tidspunkt har nådd enden av sin funksjon. Tross at systemet er basert på korrupt grunnlag, dvs, på et grunnlag som ikke er ment å vedvare, og som skaper en mangel i samfunnet, så har systemet hatt sin funksjon for oss. Det har bragt oss til et punkt der vi alle er i ferd med å forstå at intet av dette kunne gjøre oss lykkelige, selv med en finere bil, et dyrere hus, hytte på fjellet, tross at vi måtte ta opp lån for å få det til personlig. Vi ser at alt dette kun har bragt med seg et enda større begjær for frihet og tilfredsstillelse. Sannheten er nettop det alle sammen at intet materialistisk eller jordisk mål kan noensinne gi oss vedvarende lykke, tross at mengder av personlig utviklingssystemer mener å ha svaret på dette. Roten ligger i at det kollektive egoet nå har nådd sin topp. Hvis ikke summen av hvert individuelle ego hadde tillatt et banksystem, altså at vi valgfritt har gitt makten til banksystemene tross at vi innerst inne har forstått at lån ikke er en veldig god idè, så hadde ikke dette systemet hatt den makten over oss som den har i dag.

  Vel, vi er på et punkt i verden der intet vil forhindre en kollaps i det pengesystemet ELLER la oss heller si, det verdisystemet vi har byggd opp som samfunn i dag. VI KAN IKKE LENGER SE PÅ OSS SELV SOM SEPARAT FRA ALT ANNET. Vi kan ikke lenger se på oss selv som et offer for en grådig elite, vi MÅ se inn i oss selv og gjøre noe med det, ellers vil vi kun jage vår egen hale, og behandle symptomer.

  Jeg har personlig vært igjennom all denne informasjonen og mye mye dypere og mørkere informasjon, som forøvrig IKKE har hjulpet meg til å forstå at det er ikke den virkelige løsningen på problemer. Pengesystemet er dømt til å kollapse uansett, det er kun spørsmål om tid. Årsaken er at dette strider imot naturlovene som hvert sekund påvirker oss alle. Eneste måte vi kan utgjøre en forskjell på er gjennom vår individuelle korreksjon av vårt eget EGO.

  Det er kun en vitenskap som gir det virkelige svaret og i detalj forklarer alle aspekter rundt dette og hvordan dette gjøres, og det kan dere finne ved å begynne å lese denne boken (først), tro meg, jeg har lest hundrevis, hvis ikke tusenvis av slike lenker, artikler og sett uttallige filmer som Zeitgeist, moneymasters, the rulers of the city, illuminati, mindcontrol, +++++++ Det er ikke veien å gå, annet enn at hver enkelt av dere forstår hvor dypt vi som en kollektiv masse kan synke før vi forstår at vi tar knekken på den verden vi alle lever i.

  Begynn med denne boken, denne retningen vil gi svar på alle spørsmål dere måtte ha, fra et punkt som ER den virkelige årsak til problemene i dag.

  http://www.altshop.no/nettbutikk/kabbalah-revealed-p-73.html

  MVH
  Kjetil Dreyer

 17. Lang historie! Er litt utolmodig på historier… Men syntes det var greit 🙂 Godt jobba!

 18. Glimrende. Jeg har sett flere fremstillinger av rentepengesystemet, men dette er en jeg tror de fleste vil henge med på.

 19. […] DN Magasinet 2003 og Jeg vil eie verden pluss 5% […]

 20. Hei, dette er glimrende. 🙂

 21. […] Jeg vil eie hele verden pluss 5% Les den HER […]

 22. Historien din i videoform:

  http://video.google.com/videosearch?q=money+as+debt&emb=0#

  Har eit spørsmål angåande dette her:

  Det vert sagt at eit slikt system kjem til å kollapse før eller seinare. Stemmer dette verkeleg? Eg er fullstendig med på at pengane blir mindre og mindre verdt, og at den totale gjelda stiger eksponentielt. Men dersom pengebeholdningen også stig eksponetielt, så vil jo dette kunne pågå uendeleg. Gjennom uendeleg deflasjon blir det fleire og fleire siffer på bankkontoen, og då vil ein jo vere i stand til å holde i gang karusellen. Ei boble vil bli avløyst av ei ny boble, og sånn går det i ein evig runddans. Om det er bra er jo ein annan sak.

  Uansett: det er svært viktig å vere kritisk, og gjere litt research. Det er lett å akseptere informasjonen ukritisk, og bevisst eller underbevisst unnlate å sjå ting frå den andre sida. Reknskapet til Federal Reserve er for eksempel åpent tilgjengelig på nettet. Filmar som Zeitgeist og liknande er stappfulle av faktafeil og feilsitat, noko som etter mi meining fullstendig øydelegger kredibiliteten til filmen. Synd, for det er mange gode poeng der, men når det blir umulig å skilja mellom fakta og løgn er det tryggaste å berre ignorere heile filmen.

  http://skepsis.no/?p=594

  Når det er sagt, er eg like klar på at det er svært viktig å vera kritisk til oppleste og vedtatte sanningar. Det er lett å bli hjernevaska når informasjonen blir så einsidig (global oppvarming, religion etc.).

  All ære til dei som tenker fritt, og stiller spørsmål med den allmenne oppfatninga, men skam på dei som brukar feilaktig informasjon med overlegg for å spre konspirasjonsteoriar som har lite hold i virkeligheten. Dette berre svekker troverdigheten til alternative teoriar, som det kanskje faktisk er litt hold i.

 23. Sannsynligvis, det at vi bruker seddelpressa for å «redde» økonomien er en fullstendig feilaktig forståelse av hva kapital er. Staten bidrar i så måte på å gjøre vondt verre gjennom å pøse penger trykt fra tynne lufta inn i økonomien.

  Gjelda er alltid høyere enn pengene som finnes i samfunnet, når en boble «sprekker» strammer bankene inn på sine utlån og konfiskerer samtidlig realverdiene fra samfunnet. Hvis dette gjentar seg igjen og igjen sitter folket tilslutt igjen med gjeld og lite annet.

  At regnskapet fra FED er åpent er en sannhet med modifikasjoner, M3 indeksen til FED er ikke tilgjengelig (forteller hvor mye $ som er i omløp) og da blir resten nesten verdiløst…

  Du nevner Zeitgeist, er det da den om religion du sikter til? Mine interesser går nok utelukkende i retning monetær teori og energi. Religion holder jeg med langt unna. Har du forresten sett Addendum? Den er noget bedre..

  Du linker til Skepsis.no, jeg ville nok tatt hva som står der med en god klype salt. Deres analyser av diverse begivenheter er fulle av feil, men det blir en annen sak.

  Hva er en konspirasjon da? Det blir vanskelig, ser du på penger og historien blir det tilslutt et vanskelig puslespill med mange forskjellige biter… Nevnte man CFR på 90 tallet var det en konspirasjon, nevnte man Bilderberg lo folk av deg for noe slikt eksisterte ikke og lista er laaang. Men jeg er enig, det er en uhyre vanskelig slalomløype 🙂

 24. Denne likte jeg !

  Jeg fikk lyst til å si litt om noen av det andre av Fabians venner gjorde for å garantere at de ikke ble avslørt,noen forsket på å finne ut hvordan menneskenes hjerne virket så de kunne være garantert at deres plan ikke ble avlørt. Derfor laget noen diagnoser som trengte medisiner og vaksiner. Noen laget «billig og sunn mat» mens andre laget våpen.
  De oppfant ordet markedsanalyse og visste at de ville være de eneste som hadde tilgangen til hele denne «markedsanalysen».
  De vet,bl.a. ut fra sin «markedsanalyse» at vi har en del i hjernen som heter Hippocampus som krymper under stress over tid så vi mister vår evne til konsekvenstenking.Den delen sender beskjeder til Amygdala som styrer våre følelser og behov i øyeblikket, den vokser under stress og sender da beskjeder direkte til reptilhjernen.
  For å være helt sikre begynte de å tilføre maten stoffer som gjorde oss avhengige..
  Aspartame er ett av de stoffene, som idag er et «sundt» søtningsstoff som blir tilsatt alt fra barns vitaminer, farvet godteri, all lettbrus, de fleste pulverprodukter og mye mye mer.

  Forskere frarådet bruk av Aspartame fordi det skaper avhengighet, lavere IQ, svekket konsentrasjon og mye mye mer

  Når de var sikre på at stresset og maten hadde hatt sin virkning, så folk lett ble avhengige…

  Gjorde de sykdommen kjøpemani om til hobbyen shopping slik at de var garantert at menneskene jobbet og stresset mest mulig, for å kjøpe mest mulig, så deres barn også kunne få være med på den nye hobbyen.
  Det var viktig for Fabian og vennene hans at alle forsatte å kjøpe og ingen fikk mulighet til å tenke…
  Ungdommene som får ha hobbyen shopping lærer å bruke og kaste og MÅ ha noe nytt når det kommer !
  De må ikke få lære å få forstå seg på pengenes verdi.
  Så for å være enda sikrere på at ingen oppdager noe, må alle ha mobil og internett med stråling som holder stresset og avhengigheten konstant så de er sikre på at denne Hippocampusen kan dø helt.
  Det er ikke bra at menneskene snakker for mye sammen, da kan de våkne og begynne å tenke.
  Hvis foreldre, besteforeldre og barn snakker for mye sammen kan barna og ungdommene få vite noe som «ikke er bra for dem» så det beste er om de blir avhengige av å spille.

  Ja, og noe av det smarteste Fabian og hans venner har funnet på er at hvis kunnskap og karakterer blir knyttet tett sammen vil de bestandig bevare kontrollen over lærdommen.
  Fordi, karakterer gjør at de bestandig er noen som vet bedre og alltid skal bedømme det du har prestert, og tenker du da «feil» får du en lav karakter.
  Karakterene hjelper også til med å bevare ønsket om, og viktigheten av aksept for intellektuelle prestasjoner.
  Selvbildet til alle som ikke «når opp» svekkes og skaper mer stress.
  Dette gjør at de fleste vil bevare et ønske om å bli «sett» og få anerkjennelse for kun ytre verdier som er synlige for omverdenen.
  Det utvikler trofaste forbrukere…på alle områder.

  En ting som er facinerende, er at de av Fabians venner, som vil eie hele verdens matvareproduksjon, er de samme som utviklet og fikk godkjent Aspartame.
  De har i mange år forsket på mennesker og dyr, på mange områder.

  De var de første som tok ut et veksthormon fra kuas «pituitary gland» og laget kjempeokser og kjempekyr….

  De er størst på genmanipulerte frø og ugressmidler…

  Er det ikke rart at mennesker som slanker seg og drikker bare lettbrus ikke blir tynnere ?

  Enda er det mye mer Fabians venner kan og vi ikke skal vite…
  jeg fikk bare lyst til å skrive noe av det fordi sannheten er så viktig å få frem.

  Med vennlig hilsen

  Wivian W.

  leder av

  http://www.FolketsHelseNettverk.no +
  http://www.Hjertepartiet.no

 25. Takk for svar.

  Eg er enig i at det er rart at det er lov å berre trylla fram pengar som ikkje har nokon verdi bak seg. Men all gjeld er basert på sikkerhet i reelle ting som har ein verdi som er fastsatt av markedet. At den reelle verdien på desse tinga kan vera kraftig oppblåst er det jo ingen som helst tvil om, noko finanskrisa har vist til fulle. Og eg er heilt enig i at det hadde vore eit betre alternativ å slå konkurs alle som hadde levd over evne, for det å laga pengar ut av tynn luft for å opprettholda den kunstig høge verdien av selskap er rett og slett bak mål. Og argumentet med å opprettholda arbeidsplassane strider jo mot all fornuft. Det er jo berre ein fordel at det blir frigjort arbeidskraft som kan bli brukt på meir effektive måtar. Likevel ser eg ingen grunn til at dette skal kollapse. Så lenge folk trur på den verdien som er fastsatt av markedet, vil alt gå som smurt (for den vestlige verda vel å merka) enten denne verdien er ein million eller ein milliard. Når dei kunstig høge prisane blir «avslørt», kollapser markedet og ein får masse konkursar, noko som tar med seg masse ubetalt gjeld i dragsuget. Redningspakkar kan i teorien utsette slike massekonkursar i det uendelege. Så lenge folk aksepterer det nye prisnivået, speler det ingen rolle kva det prisnivået er, på same måte som at folk aksepterer pengar som betalingsmiddel. Alle pyramide-svindlar er dømt til å kollapsa før eller seinare, men det er fordi ingen pyramide-svindlar har mulighet til å trylle fram pengar ut av tynn luft. Det er i prinsippet den einaste foskjellen på pyramide-svindlar og fractional reserve banking, men det er ein svært vesentlig forskjell.

  Har sett både Zeitgeist og Addendum. Religionsbiten har blitt avkledd fullstendig. Personlig treng eg ingen til å bevisa for meg at religion er bullshit frå ende til annan, det er jo temmelig innlysande. Men det religionsbiten til Zeitgeist beviser er at filmskaparane driver med løgn med fullt overlegg. Difor er troverdigheten både til resten av filmen og til oppfølgaren svekka så mykje at det er vanskeleg å ta seriøst på tross av at det sikkert er ein del som er riktig.

  Fullt mulig at skepsis.no også farer med usannheter, men det har eg enno til gode å sjå sjølv. Har du nokre døme på det?

  Eg syns det er naivt å tru at konspirasjonar på det høgaste nivået ikkje kan skje, og eg syns det er håplaust å avfeia ein teori utelukkande på grunn av at det er ein konspirasjonsteori. Problemet er at useriøse/paranoide folk svekker troverdigheten til teoriane med å dikte opp ting som ein overhodet ikkje har noko grunnlag for å sei. Berre sjå på alle teoriane omkring 2012. I konspirasjonsteoriens verden er det svært langt mellom dei som gjer systematisk og grundig research, og belyser saken frå meir enn ei side. Og dei få som finst blir overskygga av den store hopen som driv med meir ukritisk og sensasjonsarta research.

 26. Dette var veldig bra skrevet 🙂 så dette i videoen på zeitgeist for noen mnd siden, så hvordan det hele fungerer kom ikke som noe sjokk.

 27. […] Jeg vil eie verden pluss 5% […]

 28. For de som ønsker reell informasjon istedet for konspirasjonsteorier anbefaler jeg http://wfhummel.cnchost.com/. Det krever dessverre at man må sette seg inn i mye mer komplisert informasjon enn det historien over fremstiller, men på den andre siden unngår man en gal forstålese av hvordan ting fungerer.

 29. Virket som en side med svært mye godt innhold for de spesielt interesserte 🙂 Men mener du denne historien er bare tull og bambus? Ha en god kveld!

 30. Google oversettelse ~ Jeg vil har jorden + 5 % http://snipurl.com/10nghz
  The fraudulent central banking system, a criminal mafia enterprise. Det falske sentralbanksystemet, en kriminell mafiabedrift http://www.navigate3d.no/mbbs22/forums/thread-view.asp?tid=1648&start=51#M6664

  Mh,
  Otto

 31. Glimrende historie. Lettlest og oversiktig. Selv et barn ville kunne skjønne innholdet. Sjekker opp de fleste linkene fra kommentarene for å få enda bedre innblikk i problemene vi står over for i fremtiden.

  Har nettop sett de to siste i Zeitgeist serien. Opplysende..

 32. *Lest*
  Vei ut av uføret?

 33. Via like pedagogiske youtube-videoer og annet har jeg nok fått med meg at det er slik det virker, men det var gøyalt å lese det samme på norsk, med språket til en barnefortelling. Så lenge vi blir gitt oppgaver og problemer og alternative forklaringer har vi ikke tid til å tenke ut hvordan systemet faktisk fungerer. Samtidig bidrar disse alternative forklaringene til forvirring og manglende totaloversikt. Jeg har i lengre tid helt seriøst lurt på hva penger faktisk er, og man lærer ingenting om det på skolen, antakeligvis med hensikt. Nå aner ikke jeg hvilke ting som påvirker en menneskehjerne, men det er faktisk imponerende dyktig gjort å lure så mange så lenge. Jeg tar av meg hatten for bankvesenet som har greid dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: