Peak Oil. VIKTIG!

http://www.dn.no/forum/?display=topic&forum_id=1&topic_id=23034

Mja, men omtrent all olje handles i $ og den er kraftig overvurdert. De har trykt opp over 9 Trillioner dollar de siste 10 mnd (utvidet kreditt,), disse er gitt til utenlandske banker, institusjoner og konsern, men Benanke vil ikke si hvem. Kan ikke se utelukkende på oljeprisen, må vel ha med dollaren skal det ha noe hensikt? Og hvis det plutselig blir mer dollars på markedet burde vel jeg betale mindre for dem? Hvis man tripler pengemengden omtrent over natta uten en økning I varer, tjenester eller produksjon/effektivitet, hvorfor skal jeg betale like mye?

Peak Oil vil ta liv pga folks ignorante holdning til problemet og hva vi faktisk lever av, rent vann og sunn mat! Vi springer til stadighet rundt med brannslokningsapparatet og forsøker å slukke symptomene istedet for å ta årsaken. Kollektivt tror vi alle på tryllestav teorien og fortrenger problemet, håper en magisk løsning plutselig dukker opp i form av teknologi eller hydrogen, bare man kan fortsette som før.

Et enkelt regnestykke, 85 mill fat forbruker verden daglig, 1 fat, 159 liter, 25000 for et menneske på åkern. 7 milliarder mennesker på jorden.

85 mill*25000/7 milliarder = 303 timer

Hvis vi skal erstatte olja må hvert menneske jobbe 303 t hver dag… Vi er prisgitt oljens billige, komprimerte energi for å opprettholde levestandarden vår. Ingenting per idag kan erstatte den og oljeproduksjonen faller mye. Her har vi * investeringen på norsk sokkel 3 ganger på 8 år og produksjonen ned fra 3.2 til 1.97 mill f/d. Lag en sveitserost av Vesterålen og Lofoten, og likevel vil vi fortsette ned fordi det finnes ikke nok til å erstatte hva vi har allerede har tappet og gi noe ekstra. For ikke å glemme, å borre i matfaten er å bedriver seriøs risikosport.

Peak oil handler ikke om hvor mye det er igjen, vi har brukt opp halvparten og I teorien er det mye igjen, men feltene er mindre og vanskeligere å nå, utvinningstempoet synker litt etter litt. Vi klarer ikke å holde tempoet, det er ikke mulig og derfor vokser gapet mellom produksjon og “ønsket” forbruk så vi kan vokse.

Turistnæringa vil tape I lengden, andre lokale industrier vil vinne arbeidsplasser i et kort tidsrom, men bare til låns og det prøver jo politikerne å friste med skjønt de sier ikke det er midlertidig. Kulturelt… Hva tror du? Sjarmen til Nord-Norge vil forsvinne, alt må vike for storkapitalen som har råd til å drive lobbyvirksomhet mot våre folkevalgte, samt stilne verdens tørst etter mer olje. Vi bør si nei, KLART OG TYDELIG!

Full City må vel ha satt 2 streker under dette? Ulykker vil skje, det er derfor det heter så, og etterpå kommer unnskyldninger og ansvarsfraskrivelse.. Å si ja til Lofoten er som å si ja til forsøpling og oljesøl, for det vil skje.

Så har vi biodrivstoff bløffen.. Ta all soya, hvete og mais produsert i USA, gang det med 10 og du erstatter 2.4% av oljeforbruket til USA alene. EROEI er 1:1.3 ca for ikke å snakke om at vi kommer til å sulte… Det en en blindvei med høye kostnader og bør unngås for enhver pris med mindre det er rent avfall.

Det kommer til å ta tid for verden å omstille seg. Befolkningsvekst, mengden mat det er behov for, husrom, jobb og en framtid til de vi setter til verden, alt dette har et tidsetterslep akkurat som inflasjon I økonomien. Hva er man idag som samfunn avhengig av? En stadig økende mengde energi, og økonomisk vekst til å opprettholde eller forbedre levestandarden og gi en framtid til alle nye verdensborgere. Hvis man minsker mengden energi tilgjengelig vil det strupe alt annet og folk vil dø som en direkte konsekvens av at man IKKE handlet.

Omstillingsprosessen til et samfunn uten denne narkomane avhengighetsfaktoren når det gjelder olje/energi vil kreve svært mye. Et Norge med oljeimport om 10 år, er det noen som har tenkt tanken?

Vi har tatt ut lån på våre barn og barnebarns framtid gjennom disse “redningspakkene”, penger som skal betales tilbake med renter, men det er 2 ting vi ikke kan låne på de små, det er energi og tid. Hvis vi ikke handler overleverer vi et samfunn til de yngre som er dømt til å feile fordi alt baserte seg på denne forbaska oljen. Historien vil dømme oss nord og ned, kanskje våre barn også om 20 år, “tenkte dere ikke framover?”

Kanskje leste man dagbladet en mandag, olje slutt om 8 år og det største problemet syntes å være arbeidsledige olljearbeidere… Hallo? Knokk, knokk…

Hvem der?

Ola Nordmann

Hæ?

Slipp mæ inn for faan, æ frys!

10 min, Richard Heinberg, en av verdens fremste på temaet Peak Oil gir en innføring… Titta Joppe!!

http://www.youtube.com/watch?v=6uYmZmWAaxk

http://www.youtube.com/watch?v=YaqQnhBtxaI

VG,

Reklamer

~ av Sigurd Mellqvist den 19/08/2009.

2 kommentar to “Peak Oil. VIKTIG!”

  1. 9 trillioner dollar = 9.000.000.000.000.000.000 dollar. Et svimlende høyt tall. Derimot om vi tenker at amerikansk engelsk «trillion» er det som på norsk og britisk blir «billion» snakker vi heller om 9.000.000.000.000. Riktignok også det et stort tall, men langt lavere.

  2. Mja, disse i kongressen vet sikkert ikke hva de snakker om.

    Men jeg hører klart og tydelig både 1 trillioner og 9 trillioner nevnt flere ganger…

    Men hva vil du egentlig fram til? Det er ikke 9 billioner dollar, men 9 trillioner. Om vi skal konvertere det til NOK er riktignok billion i US milliarder i NOK og trillion i US billion i NOK.

    Men det er den øverste summen som er korrekt. Bare en digresjon, pentagon alene kunne ikke gjøre rede for 2.3 Trillioner dollar, dette var i 2001, 10 sept i en tale holdt av Donald Rumsfeldt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: