Fra Statsdirigering til Statsbankerott

Dette var tittelen på en bok utgitt av Laboremus forlaget i Oslo 1952 og ble skrevet av R. H. Nossum. Skal ikke si mye her, relativt lettlest med endel uvante ord! Jeg skriver her inn sluttordet i denne boka da jeg synes det sier svært mye, spesielt de 2 siste avsnittene.

SLUTTORD

Vi står ved samme sving i historiens vindeltrappe. Vi er noen etasjer høyere opp, men det er samme svingen. Atter en gang står vi overfor behovet for sterkt øket statsvirksomhet. Atter er det landets opprustning som krever økede skattemidler. Atter er det en omveltning, denne gangen på det sosiale området, hvilket igjen vil at det atter er på det politiske område at omveltningen til samfunnsordningen har funnet sted. Den oppmarsj folkets brede lag har foretatt i det politiske liv svarer til overgangen fra lensherrestyre til enevoldsstyre. De er begge like gjennomgripende.

Men atter en gang står en overfor den samme kjensgjerning, at de styrende ikke finner annen råd for vanskelighetene enn å bruke de samme midler som enevoldskongene. Vi har foran i tilstrekkelig grad vist i hvor uhyggelig grad paralelliteten er til stede i stort som smått.

Den statsdirigering som driver i dag er ikke et hår bedre enn da enevoldskongene drev. Og da tvinges en til å spørre om det skal gå likedan som den gang, at vi atter skal oppleve en statsbankerott eller i det minste se det hele bli kastet på søppelhaugen som ubrukelig gods. Det en må spørre seg om er .  skal vi virkelig atter en gang oppleve å måtte begynne helt forfra igjen, fra den dypeste og sorteste bund av?

Eller skal vi ta læring av erfaringene? Skal vi lære at statsmonopoler og statsdirigering gjør et land fattigere og aldri rikere og at det eneste sikre grunnlag for framskritt og god økonomi er flid, sparsommelighet og dyktighet. Men flid, sparsommelighet og dyktighet kan aldri utvikles i monopoler og aldri drives fram i statsdirigeringens veksthus. Det kan alene det private initiativ og konkurranse, den evige regulator som skånselsløst straffer dovenskap, ødselhet og udyktighet og som likeså konsekvent belønner de motsatte egenskaper. Og som gjør dette automatisk.

Men for å komme til denne sannhets erkjennelse må også velgeren opplyses og læres til å tenke. Det er vanskelige oppgaver i en tid da alt er lettvint, hvor viten erverves av avisoverskrifter og alt er å få kjøpt billig i standarisert stand fra lommetørklær, dresser og sko til kofeksjonert politisk livsoppfatning.

Time will show!

PS: Fått kritikk for ikke å utgi mine kilder.. Denne boken fikk jeg av Line Woldmo og ble funnet på Bamses Pub sitt loft, sannsynligvis etter å ha ligget der i 20 år.

Takk Line!

Reklamer

~ av Sigurd Mellqvist den 22/10/2009.

Én kommentar to “Fra Statsdirigering til Statsbankerott”

  1. Wow dette var en av årets mest oppsiktsvekkende sitater, spesielt at den kommer fra en nordmann også. Utrolig å se at 60 år gammel logikk fremdeles gjelder. Eneste forskjeller til i dag er vel egentlig at man kan sette «nett» foran «aviser». Så er vi der. Takk universets makter for at man finner enkelte gullkorn (som denne bloggen) blant alle tabloidene som kjøper alt av pressemeldinger fra alskens rask.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: